AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Principiile de bază al Mişcării Dacia
gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby gheorghegiovanni.teava » Sat Oct 26, 2013 11:55 pm

Reformarea CODURILOR JURIDICE şi a SISTEMULUI JUDICIAR pe baza „legilor pământului”.


remusconstantin.raclau
Posts: 10
Joined: Mon Oct 28, 2013 4:17 pm

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby remusconstantin.raclau » Wed Oct 30, 2013 10:57 pm

Va trebui ca mai intai sa purcedem la a edita un "Cod al Bunului Simt", intrucat toata lumea vorbeste "pe de rost" si "dupa ureche" despre bunul simt.
Va spun din proprie experienta ca activand in mediul virtual timp de cativa ani pe aceasta tema am avut neplacuta surpriza de a constata cu amaraciune ca persoane cu oarecari pretentii habar n-au in fapt despre ceea ce este bunul simt. Vorbesc despre el, il aplica in mod mai mult sau mai putin voluntar, il au in subconstient ca zestre culturala, dar nu sunt in stare sa-l defineasca si sa-l aplice "ca la carte", pentru ca nu exista deocamdata o carte in acest sens.
Ma bucur ca s-a nimerit sa fie al zecelea principiu, pentru ca este intr-adevar un "Principiu de nota Zece".
Cred ca aici se va concentra cea mai mare parte a activitatii mele pe acest forum (fara suparare, dar la asta am cam inceput sa ma pricep).


gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby gheorghegiovanni.teava » Wed Oct 30, 2013 11:20 pm

Foarte bine Remus ! Sunt convins că vei aborda CONCEPTUL la 360 de grade, adică îl vei extinde şi la economie şi la politică, nu numai la social. Ţinând cont de specificul mediului virtual, cu a sa eterogenitate, sunt convins că vei şti să condensezi în puţine cuvinte şi pe înţelesul tuturor... ESENŢA.


remusconstantin.raclau
Posts: 10
Joined: Mon Oct 28, 2013 4:17 pm

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby remusconstantin.raclau » Sun Nov 03, 2013 10:54 pm

Nu am găsit nicăieri o definiţie scurtă şi atotcuprinzătoare a bunului simţ, ci doar cugetări despre acesta. Şi asta, probabil, pentru că bunul simţ pare un concept filozofic prea vast şi complex pentru a putea fi enunţat în mod clar şi concis.
Vina aparţine în întregime celor care se ocupă cu studiul limbii române, pentru că nu au ieşit în fața naţiunii spre a ne edifica asupra înţelesului ce rezultă din asocierea celor două cuvinte şi cum trebuie să le punem în practică.
Am pus această întrebare în spaţiul virtual românesc şi ajutat de prietenii din diverse grupări de pe internet, am recoltat o serie întreagă de răspunsuri, din care le-am selectat pe cele care mi s-a părut că au reuşit să comprime cât mai mult înţeles în cât mai puţine cuvinte.

Bunul Simţ înseamnă rațiune,
Bunul Simţ înseamnă compasiune,
Bunul Simţ înseamnă bună înţelegere,
Bunul Simţ înseamnă altruism,
Bunul Simţ înseamnă armonie,
Bunul Simţ înseamnă grijă pentru viitor, prin acţiune în prezent.
Bunul Simţ înseamnă conștiință, acea parte a memoriei care păstrează înregistrările faptelor noastre, fie ele bune sau rele.

La încălcarea unei reguli de bun simţ, faci pe cineva să sufere, îl jigneşti, îl deranjezi, îi creezi o stare de disconfort.
De-a lungul evoluţiei sale, societatea umană a stabilit o serie de reguli absolut necesare pentru o bună convieţuire între membrii săi. Aceste reguli au fost şi sunt modificate şi adaptate periodic în funcţie de stadiul de evoluţie al societăţii.
Regulile de convieţuire pot fi de diverse tipuri: de la cele scrise, adunate în legi, regulamente şi coduri, până la cele transmise oral din generaţie în generaţie, reprezentate de tradiţiile şi obiceiurile locului (sau “ale pământului”).

„Bunul Simţ s-ar putea defini ca fiind atitudinea de a respecta regulile de convieţuire, gândite pe principiul: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!"
„Bunul Simţ ne cere ca în orice situaţie să ne comportăm cu respect, față de noi înşine, față de toţi cei din jur, față de natură şi de mediu, față de tot ceea ce înseamnă viaţă şi suport al vieţii.”

„Bunul Simţ este o măsură a bunei creşteri, a bunei cuviinţe, a respectului pentru cei din jur. Acest lucru depinde de educaţia primită în familie şi este o moştenire de la cei care te-au conceput”.

„Bunul Simţ constă în nişte norme în conformitate cu care acţionezi; acestea depind de “background-ul” social din care provii”.

Prima definiţie a lui Descartes – ”puterea de a judeca bine şi de a distinge adevãrul de fals, care este tocmai ceea ce se numeşte bunul-simţ sau raţiunea, este în mod natural egalã la toţi oamenii”.

„Bunul Simţ este o sintezã de aspiraţii ce implicã în sine o întreagã filosofie de viaţă care îmbinã dimensiunea cunoaşterii cu cea eticã, cerând şi promovând un cumul de virtuţi morale precum înţelepciunea, onestitatea, echitatea, compasiunea etc.
Bunul-simţ amendează întotdeauna aberaţiile inteligenţei precum infatuarea, vanitatea, egocentrismul, autosuficienţa sau intoleranța, oferind bunului-simţ o valoare moralã”.

„Se vorbeşte de Bunul Simţ tradiţional, de cuviinţă şi respectul omului simplu fațã de obiceiuri şi tradiţii, criteriile de evaluare reducându-se numai la evidenţierea calităţilor, fãrã a pomeni nimic, însă, despre defecte”.

„Bunul Simţ reprezintă un etalon al valorilor şi implicit, al criteriilor de apreciere în toate domeniile vieţii sociale ale unei ţări.”

„Bunul Simţ reprezintă capacitatea omului, bazată pe experienţa cotidiană, de a judeca şi de a aprecia just oamenii, lucrurile şi evenimentele.”

„Prin Bunul Simţ noi înţelegem educaţie-respect-politeţe, deci Bunul Simţ nu se poate reduce doar la respect.”

„Bunul Simț înseamnă să ne trăim frumos viața, fără ca prin asta să o facem urâtă pe a altuia!”

„Bunul Simţ este armonizarea gusturilor, adică ceea ce este bun pentru fiecare parte şi pentru sistem, în ansamblu. Pentru ca ceva să fie de bun simţ trebuie să fie bun atât pentru mine, cât și pentru tine şi întreaga comunitate.”

Alexandru Paleologu spunea că „Bunul Simţ este contrariul prostiei, mai mult chiar decât inteligenţa”.

P.S.
Voi continua să strâng fraze despre Bunul Simţ pe care voi încerca mereu să le comprim fără a le pierde sensul, ci dimpotrivă, pentru a-l amplifica, dând deoparte tot ceea ce nu este esenţial, până vom reuşi să găsim împreună o definiţie atotcuprinzătoare, profundă şi concisă a Bunul Simţ!

Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITESTE si DA-L MAI DEPARTE"


gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby gheorghegiovanni.teava » Sun Nov 03, 2013 11:53 pm

... frumos Remus !
Îmi vine în minte o întrebare : de ce râgâiala e dovadă de bun simţ la marocani, iar la noi nu ?... o fi un argument numai împotriva GLOBALIZĂRII ?... pentru că e evident că Descartes a greşit grav în afirmaţia sa... şi mă opresc la el...
După mine, BUNUL SIMŢ este o „noţiune relativă” şi are legătură doar cu SIMŢIREA, că de aia se zice de unul care nu are BUN SIMŢ că e NESIMŢIT... iar SIMŢIREA e ceva foarte complex şi personal, care nu poate fi „explicată” şi nici „uniformizată”, ci doar eventual „regulamentată”... problema este CINE şi CÂND O REGULAMENTEAZĂ !!!... de aia vorbim noi de DICTATURA BUNULUI SIMŢ... deoarece este „calea care uneşte două puncte pe drumul cel mai scurt” !... după ce vom ajunge toţi acolo, LA CAPĂTUL CĂII, de voie sau de nevoie, poate se va descoperi „spaţiul curb” şi vom trasa o altă cale !?
Mai devreme întrebam un prieten, de ce GANDHISMUL este acceptat de SISTEM, iar GUY FAWKES nu !?... care din ei a fost cu mai mult BUN SIMŢ după părerea ta ? Dacă privim „roadele muncii lui Gandhi”, nu prea se văd rezultate, dar dacă Guy Fawkes ar fi reuşit în încercarea sa, poate multe NESIMŢIRI de azi, nu mai erau catalogate invers !?


dani.stremtan
Posts: 1
Joined: Thu Nov 28, 2013 11:48 am

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby dani.stremtan » Thu Nov 28, 2013 12:07 pm

ce tie nu-ti place altuia nu-i face!....si daca ceva ce pe tine nu te ar deranja si afli ca pe inerlocutorul tau il deranjaza, corecteaza si nu repeta....asta asa ca definitie scurta ar fi bunul simt. mai departe restul e evident nu cred ca trebuie sa educam aici pe forum, se presupune ca aici vin oameni cu bun simt. :)


stroiecosmin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:38 pm

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby stroiecosmin » Wed Dec 04, 2013 11:48 pm

Bunul simt este precum amprenta , fiecare amprenta este unica, in momentul in care bunul simt devine ceva comun atunci nu mai este bun simt , trece la urmatoarea etapa si anume EDUCATIE.
Imediat ce ajungem la educatie, dam nas in nas cu implementarea acesteia, la o gama cat mai mare de oameni, apoi orice fapt care la inceput a fost bun , prin uz se deterioreaza si urmeaza DEZASTRU. Sunt sigur, ca sunt suficienti oameni, care au bunul simt sa inteleaga mesajul meu.


remusconstantin.raclau
Posts: 10
Joined: Mon Oct 28, 2013 4:17 pm

Re: AL X-LEA PRINCIPIU : DICTATURA BUNULUI SIMŢ

Postby remusconstantin.raclau » Thu Dec 05, 2013 4:42 pm

stroiecosmin wrote:Bunul simt este precum amprenta , fiecare amprenta este unica, in momentul in care bunul simt devine ceva comun atunci nu mai este bun simt , trece la urmatoarea etapa si anume EDUCATIE.
Imediat ce ajungem la educatie, dam nas in nas cu implementarea acesteia, la o gama cat mai mare de oameni, apoi orice fapt care la inceput a fost bun , prin uz se deterioreaza si urmeaza DEZASTRU. Sunt sigur, ca sunt suficienti oameni, care au bunul simt sa inteleaga mesajul meu.


Tocmai de aceea am propus initierea unui "Cod al Bunului Simt", pentu a nu lasa la voia intamplarii si la libera interpretare a fiecaruia aceste norme. Bunul simt este deosebit de bunul plac...Return to “Principii”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest