AL XIV-LEA PRINCIPIU : COMPETENŢA

Principiile de bază al Mişcării Dacia
gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

AL XIV-LEA PRINCIPIU : COMPETENŢA

Postby gheorghegiovanni.teava » Sun Oct 27, 2013 12:16 am

CA O CÁNDELĂ

Ca să „vizualizez” diferenţa substanţială dintre ACTUALA PARADIGMĂ şi NOUA PARADIGMĂ pe care încercăm s-o proiectăm noi la „MIŞCAREA DACIA”, o să apelez ca conceptul de CÁNDELĂ :

CÁNDELA „ideală” este aceea care cuprinde numai ULEI. Realitatea este că uleiul este „rar” şi atunci, se umple vasul contenitor cu mai multă, sau mai puţină apă, în funcţie de posibilităţi. Aceasta se separă la fund, uleiul rămânând la suprafaţă, atâta cât e suficient pentru a înmuia FITILUL, purtător de FLACĂRĂ-LUMINĂ.

Tot aşa, SOCIETATEA OMENEASCĂ este alcătuită din „ulei şi apă”, în proporţii variabile de la naţie la naţie, în funcţie de „posibilităţi”. Desigur că există diverse calităţi de „ulei”, care influenţează calitatea ILUMINĂRII !

În actuala paradigmă, SISTEMUL, prin „grija” FORŢELOR OCULTE care guvernează Lumea, răspândesc ILUZIA că vasul ar fi plin numai cu ulei, convingând APA CHIOARĂ că e ULEI, inventând un „concept ajutător” numit… DEMOCRAŢIE.

IDEAL, ar fi ca să avem în Societatea Omenească 100/100 ULEI, dar REALITATEA nu este aşa, iar APA „NU ARDE” … NU FACE LUMINĂ!… e greu de suportat ideea, de către MAJORITATE, dar acesta este ADEVĂRUL!… iar LUCRURILE BUNE se bazează exclusiv pe ADEVĂR!!!
MINCIUNA produce ILUZII DEŞARTE, deci e mai bine să CONSTRUIM PE BAZĂ DE ADEVĂR.
PROMOVAREA ADEVĂRULUI este diferenţa fundamentală între ACTUALA PARADIGMĂ şi NOUA PARADIGMĂ !!!
Repet un concept al Mişcării Dacia care spune că Societatea Omenească este precum o ARMATĂ, fiind alcătuită din OŞTENI şi OFIŢERI.
Pentru ca această „armată” să fie „victorioasă”, trebuie să avem OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT, iar dacă se asigură OŞTENILOR „un baston de mareşal” în desagă, cu atât mai bine pentru „soarta luptei”… este ceea ce vrea MIŞCAREA DACIA : să organizeze societatea omenească pe criterii de COMPETENŢĂ şi să asigure OPORTUNITĂŢI EGALE tuturor!
Mai sunt şi alţii care vorbesc de MERITOCRAŢIE, dar numai MIŞCAREA DACIA vorbeşte şi de OPORTUNITĂŢI EGALE!
Mai sunt şi alţii care vorbesc de OPORTUNITĂŢI EGALE, dar nu vorbesc de MERITOCRAŢIE!
Şi ca să fim bine înţeleşi, MIŞCAREA DACIA nu se proclamă o „MASĂ DE COMPETENŢI”, ci pur şi simplu, îi caută, pentru a le oferi SPRIJIN, asigurându-se că aceşti COMPETENŢI nu vor „deraia” spre AUTORITARISM!
Nu spunem nimic „revoltător”, ci doar facem referire la INTELIGENŢA POPULARĂ :
„Omul potrivit la locul potrivit!”
„Să ne vedem lungul nasului!”
„Să ne întindem cât ne este plapuma!”
„Să nu facem din ţănţar , armăsar!”
„Minciuna are picioare scurte!”… nu ajunge departe !
samd.
(vezi PROVERBE ŞI ZICĂTORI RUMÂNEŞTI, care guvernează SPIRITUL acestui popor de MILENII !)
.

ADDENDUM (ADĂUGIRE)

Nu fără profunde semnificaţii, este etimologia cuvântului CÀNDELĂ :

CÁNDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. 3. Stâlp rotund de lemn, întrebuințat pentru susținerea bolților unui tunel până la turnarea betonului. – Din sl. kanŭdilo sau ngr. kandíla, (2) din fr. candela.” (DEX)

Slavii nu puteau să ne aducă CANDELĂ, deoarece din aceeaşi familie face parte : CANDELABRU şi POLICANDRU cu clare origini clare greco-latine şi care nu se regăsesc la slavi, fiind elemente de „cultură superioară”. Slavii au preluat acest cuvânt din greco-latină (cro. luster, bg. polilei, rus. liustra, fr. lustre, rom lustră, ita. lampadario, gr. polyélaios, etc.) Apropos de LAMPA, şi acesta a fost preluat de SLAVI şi GERMANICI din ROMANO-GRECE, deoarece situaţia inversă ar fi de tot râsul !… cu toate astea, LINGVIŞTII noştri nu se dau în lături de a fi RIDICOLI :

LÁMPĂ, lămpi, s. f. Aparat ori dispozitiv care produce lumină prin arderea unui combustibil sau cu ajutorul curentului electric. ◊ Lampă fulger = blitz. Lampă cu halogen = lampă cu incandescență în balonul căreia se introduce un amestec de gaze inerte care conține halogeni, în scopul măririi duratei de funcționare și a strălucirii. Lampă de radio = tub electronic. Lampă de sudat (sau de lipit) = aparat care produce o flacără foarte puternică, necesară în operația de lipire a unor piese metalice. – Din germ. Lampe, rus. lampa, fr. lampe.
Sursa: DEX ’98 (1998
)

CANDELÁBRU, candelabre, s. n. Suport cu mai multe brațe (bogat ornamentat), pentru lumânări sau becuri electrice; policandru. – Din fr. candélabre, lat. candelabrum.” (DEX)

„POLICÁNDRU, policandre, s. n. Candelabru cu mai multe brațe. – Din ngr. polikándelon.
Sursa: DEX ’98 (1998)


Încă o dovadă că nu numai ISTORIA trebuie rescrisă, ci şi DICŢIONARELE!!!

http://bassdu.mine.nu/?p=3415


DlCatalin
Posts: 3
Joined: Sat Nov 16, 2013 11:59 pm

Re: AL XIV-LEA PRINCIPIU : COMPETENŢA

Postby DlCatalin » Thu Jan 09, 2014 1:22 am

După ce mai adunați ceva membri vă sugerez să vă atacați propriile principii pe echipe prin rotație. Nu doar că vă asigură un necesar de experiență în viitoarele dezbateri/atacuri, ci vă și ajută la restructurarea și reformularea lor pana se ajunge la un format inatacabil/neinterpretabil dar care să-și păstreze esența. Nu e vorba de ce văd și înțeleg oamenii de rând, e vorba de interpretarea pe care o va face mass-media, pur negativa ... Iar acest principiu, total veritabil în opinia mea, nu duce lipsă de puncte moi. E foarte ușor să fie interpretat undeva în zona extremelor.


gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

Re: AL XIV-LEA PRINCIPIU : COMPETENŢA

Postby gheorghegiovanni.teava » Thu Jan 09, 2014 3:07 am

DlCatalin wrote: Nu e vorba de ce văd și înțeleg oamenii de rând, e vorba de interpretarea pe care o va face mass-media, pur negativa ... Iar acest principiu, total veritabil în opinia mea, nu duce lipsă de puncte moi. E foarte ușor să fie interpretat undeva în zona extremelor.


Dacă vi se pare ceva „moale”, nu-i bai ... „trageţi” ! ... că aici e locul potrivit ! :)
Cert este, că nu vom continua a minţi „masa” (aşa cum se procedează azi), cu superioritatea conceptului actual de DEMOCRAŢIE REPREZENTATIVĂ. De aceea noi am introdus conceptul de DEMOCRAŢIE PARTICIPATIVĂ, în care COMPETENŢA este de bază. Fiecare cetăţean are competenţele sale, care se pot exprima la diverse niveluri, începând de la „local” (vezi AUTONOMII LOCALE), dar „la vârf”, trebuie să ajungă MAXIMELE COMPETENŢE, că altfel totul rămâne vorbă goală!? Pe baza celorlalte Principii ale MD prefigurăm Reguli noi, care să împiedice „derive totalitariste”, „oase de ros”, amoralitatea, călcarea în picioare a demnităţii individuale, lipsa eticii elementare, lipsa oportunităţilor egale, etc.
Măcar de am ajunge în „focul organelor mediatice”, deoarece şi SENZAŢIONALUL principiilor noastre „crează capital politic”... bineînţeles dacă se acţionează inteligent !? :)Return to “Principii”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest