AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Principiile de bază al Mişcării Dacia
gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby gheorghegiovanni.teava » Sun Oct 27, 2013 12:20 am

Pentru asigurarea NECESARULUI şi DEMNITĂŢII propriei populaţii, este nevoie de un STAT PUTERNIC.


Silviu
Posts: 1
Joined: Sat Nov 02, 2013 8:00 pm

Re: AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby Silviu » Sat Nov 02, 2013 8:21 pm

Pentru acest principiu este nevoie de foarte multe clarificări. În primul rând ce înseamnă STAT. Şi apoi ar trebui să analizăm dacă este cu adevărat musai nevoie ca acest Stat să fie puternic. Puternic în raport cu cine? Cu proprii cetăţeni? Ar fi absurd. Orice guvern pentru a fi legitim trebuie să aibă consimţământul celor guvernaţi. Orice alt izvor al legitimităţii este nu numai nociv, ci şi fundamental împotriva libertăţii. Ar trebui să fie puternic în raport cu străinii? Sigur. Dar în ce sens? Şi apoi întrebări legitime de genul:
1) Puternic ca să facă ce anume?
2) Cum se va face controlul acestui Stat puternic? Cine îl controlează şi îi limitează eventualele abuzuri? Dacă există un astfel de organ, înseamnă că Statul nu este chiar aşa puternic.
3) Care sunt efectiv motivele pentru care este nevoie de un Stat puternic?
4) Din moment ce se doreşte un Stat puternic, rezultă că Statul român în care trăim astăzi nu este unul puternic. Ce anume ar trebui să poată face acest dezirabil stat puternic, comparativ cu ce avem actualmente?

Această putere mai mare acordată statului este în opinia mea asemenea calului troian pentru care ne dărâmăm zidurile să-l băgăm în cetate.


remusconstantin.raclau
Posts: 10
Joined: Mon Oct 28, 2013 4:17 pm

Re: AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby remusconstantin.raclau » Sat Nov 02, 2013 8:35 pm

Domnule Silviu,
Cred ca ar fi foarte utila publicarea si aici a "disputei" noastre de pe UR. Zice multe, despre multe...


gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

Re: AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby gheorghegiovanni.teava » Sat Nov 02, 2013 9:20 pm

Eheeee... o să încerc să fiu „scurt”

STATUL poate avea mai multe forme de existenţă, în funcţie de viziunea care îl generează :
- VIZIUNEA LIBERALĂ : Statul nu trebuie să-și propună asigurarea fericirii tuturor cetățenilor și de altfel, nici nu ar putea să ducă la îndeplinire acest deziderat, spun liberalii. Ideea generală a liberalismului din care decurge întreaga sa argumentare împotriva implicării statului în binele concret este libertatea individuală. Liberalismul susține că fiecare individ este capabil să-și urmărească propriul scop în viață și să acționeze în funcție de resursele de care dispune pentru a-și îndeplini dorințele.
- VIZIUNEA SOCIAL-DEMOCRATĂ : Doctrina socială-democrată are ca principală caracteristică, la nivelul discursului, susținerea bunurilor publice, prin acest lucru accentuând rolul pe care trebuie să îl aibă statul în sfera privată. Statul, în viziunea social-democraților, trebuie să acorde asistență socială și protecție socială celor defavorizați și, totodată, să asigure un anumit nivel de cultură și educație, în acest sens, susținând accesul gratuit la diversele forme de învățământ.
- VIZIUNEA CONSERVATOARE : Statul este o putere organizată asupra unei populații, pe un anumit teritoriu.
- etc.

MIŞCAREA DACIA nu are în vedere niciuna din IDEOLOGIILE care stau la baza definiţiilor dintre care am citat parţial mai sus !
Dacă ar fi să ne încadrăm „undeva”, ne-am încadra cu Principiile şi Obiectivele noastre, în principiile şi obiectivele ORÂNDUIRII GENTILICE (ca să nu folosesc cuvântul urât impostat de SISTEM : COMUNA PRIMITIVĂ).
Pare scandalos, deoarece imediat unul se gândeşte la „trimiteri de soli la Zamolxe” şi alte minunăţii !? Nu este aşa, deoarece noi trăim AZI şi cunoaştem IMPERFECŢIUNEA datorată acestui SISTEM MULTIMILENAR SCLAVAGIST ! Noi am priceput că înainte de SCLAVAGISM a existat o SOCIETATE GENTILICĂ (frumos nume !), unde : lumea trăia în armonie cu natura, nu existau sclavi, se mulţumeau cu puţin „întinzându-se cât le permitea plapuma”, şi altele , pe care le-am TRANSPUS LA REALITATEA DE AZI.
STATUL PUTERNIC este necesar în viziunea noastră pentru a asigura : sănătatea, educaţia, apărarea, protecţia, justiţia, dezvoltarea economică şi socială sustenabilă, etc. (vezi Principiile în totalitatea lor) şi deoarece este sigur că „alte state” sunt mai puternice şi au gânduri necurate apropos de statul nostru ! Din nefericire, dar total justificat IDEOLOGIC, liberalismul, social-democraţia, comunismul, şi tot ce s-a mai vânturat prin Lume, au dat PROBA că nu sunt EXEMPLE DE URMAT !... şi atunci apare MIŞCAREA DACIA ( la nivel mondial mai sunt şi alţii !), singura care PROIECTEAZĂ ALTCEVA, pornind de la ideea consacrată de mari filozofi, că „omenirea a pierdut esenţele de-a lungul timpului şi că trebuie să se întoarcă pe proprii paşi, pentru a pricepe UNDE A DEVIAT”.
PRINCIPIILE noastre nu pot fi evaluate SEPARAT, ci trebuiesc contemplate ÎMPREUNĂ.
Oricum, fii liniştit Silviule, că suntem doar în faza de PROIECTARE şi avem tot timpul să nu cădem în greşeală. Deja am prevăzut „chestii nemaiauzite” precum transparenţa actului puterii, grila de salarizare, competenţa ca principal criteriu de promovare, autonomia locală, etc., toate cu scopul de a elimina posibilitatea AUTORITARISMULUI.
Un lucru trebuie să fie clar : opusul STATULUI PUTERNIC este STATUL SLAB ... cam ceea ce avem noi azi, nu numai în România, ci la nivel global, deoarece GUVERNUL MONDIAL există şi nu-i plac STATELE PUTERNICE ... am avut dovezi şi pe pielea noastră, iar realitatea cotidiană confirmă regulat acest „fenomen” !
Referitor la punctul 4, citeşte Principiile şi Obiectivele noastre şi spune-mi dacă nu e puternic şi dacă „dărâmă zidurile cetăţii” !?... cu citate !


alexandru.lascau
Posts: 1
Joined: Fri Dec 13, 2013 2:21 am
Location: Baldana; Dambovita
Contact:

Re: AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby alexandru.lascau » Sat Dec 14, 2013 4:54 pm

Statul suntem noi toti. Reprezentantii statului sunt cei alesi sa se asigure ca societatea poate evolua - presedinte, parlamentarii, guvernul acreditat de parlament, secretarii de stat, directorii companiilor de stat. Eu zic ca sunt 2 discutii. Statul puternic atunci cand cetateanul se simte puternic. Statul puternic atunci cand realizarile in domeniul evolutiei societatii, gandite de reprezentanti depasesc asteptarile cetatenilor ce compun statul. Cred ca ar trebui sa mai facem distinctie intre forta statului (a tuturor cetatenilor) = capacitatea de a reactiona la diversi stimuli interni si externi fara a tulbura evolutia individuala si de grup si puterea statului (a tuturor cetatenilor) = capacitatea de a evolua inaintea altor state.
Reprezentantii statului de pana acum au uzat de puterea statului in interes preponderent personal. Aici cred ca statul a inceput sa devina unul slab. Acum ca pentru un stat puternic, in secolul XXI ai nevoie de multi bani poate iarasi devia discutia in alta parte (razboi economic mondial tradus frumos prin globalizare, NH1N1, sau alte tipuri de virusi aruncati din "avion", etc.)
De multe ori statul este confundat cu Natiunea, iar eu consider ca sunt lucruri distincte. Dar cred ca este o alta discutie.
Ma rog, e doar o parere.


gheorghegiovanni.teava
Sfat
Posts: 350
Joined: Wed Oct 23, 2013 5:40 pm
Contact:

Re: AL XV-LEA PRINCIPIU : STATUL PUTERNIC

Postby gheorghegiovanni.teava » Sat Dec 14, 2013 11:15 pm

alexandru.lascau wrote:Statul suntem noi toti.


...iată motivul principal am militanţei noastre pentru un STAT PUTERNIC.Return to “Principii”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest